Ενδοδαπέδια θέρμανση

Ενδοδαπέδια θέρμανση

kid_floorΗ ενδοδαπέδια θέρμανση (γνωστή και ως δαπεδοθέρμανση) είναι μια λύση που επιλέγεται όλο και περισσότερο την τελευταία δεκαετία, ως μια πρωτοπόρα επιλογή που λύνει οικολογικά και αποτελεσματικά το πρόβλημα της θέρμανσης του σπιτιού, με χαμηλό κόστος συντήρησης. Ωστόσο λίγοι πιθανόν γνωρίζουν πως η ενδοδαπέδια θέρμανση είχε πρωτοεμφανιστεί από τα αρχαία χρόνια και είχε βρεθεί κυρίως σε ρωμαϊκά κτήρια. Τότε έκαιγαν ξύλα και μέσω υπόγειων καναλιών μετέφεραν τον θερμό αέρα κάτω από το δάπεδο.

Η λειτουργία και εγκατάσταση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και κατά βάση στηρίζεται στην επίστρωση σωληνσεων στο δάπεδο και την επικάλυψη τους με θερμομπετόν. Από τους σωλήνες αυτούς διαπερνά θερμό νερό που ζεσταίνει το δάπεδο, με αποτέλεσμα τελικά όλο το πάτωμα να μετατρέπεται σε ένα τεράστιο θερμαντικό σώμα! Μάλιστα έχετε υπόψη πως ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να σας φανεί χρήσιμο και το καλοκαίρι, καθώς διοχετεύοντας κρύο νερό θα έχετε και ενδοδαπέδια ψύξη.

Τα πλεονεκτήματα

θερμική ακτινοβολία
Η ενδοδαπέδια θέρμανση εκπέμπει θερμότητα με τον ίδιο τρόπο όπως ο ήλιος, θερμαίνοντας τους ανθρώπους και τα αντικείμενα αλλά όχι τον αέρα. Αυτό σημαίνει ότι η ενδοδαπέδια θέρμανση προσεγγίζει σχεδόν 100% την ιδανική κατανομή της θερμοκρασίας σε ένα δωμάτιο σε αντίθεση με τα θερμαντικά σώματα.

Χαμηλή θερμοκρασία = εξοικονόμηση ενέργειας
Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι σχεδιασμένη ώστε να λειτουργεί με νερό χαμηλής θερμοκρασίας (35 έως 45°C), γεγονός που περιορίζει τις απώλειες θερμότητας σε σχέση με τα συστήματα που λειτουργούν με νερό υψηλότερων θερμοκρασιών, όπως είναι τα θερμαντικά σώματα. Ένα σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης παρέχει, με ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18°C ,την ίδια αίσθηση θερμότητας με εκείνη που παρέχουν τα θερμαντικά σώματα στους 20°C. Η μείωση της απαιτούμενης θερμοκρασίας κατά 2°C αντιστοιχεί σε 15% κατά μέσο όρο μείωση του κόστους της ενέργειας θέρμανσης!

 Συμβατότητα με οποιαδήποτε πηγή ενέργειας
Δεδομένου ότι το δάπεδο θερμαίνεται από το νερό, μπορεί να συνδεθεί με οποιαδήποτε πηγή ζεστού νερού είτε συμβατική όπως είναι οι λέβητες αερίου-πετρελαίου, είτε με αντλίες θερμότητας χαμηλής θερμοκρασίας ή ακόμη και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως είναι τα ηλιοθερμικά και τα γεωθερμίκα συστήματα.

Υγιεινή & αισθητική
Η ποσότητα της σκόνης στο σπίτι μειώνεται σημαντικά χάρη στην απουσία μεταφοράς θερμότητας από τον αέρα. Επιπλέον, η απουσία των θερμαντικών σωμάτων βελτιώνει την αισθητική του χώρου και καθιστά το καθάρισμα πιο εύκολο. Συνεπώς, η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι ένας απόλυτα υγιεινός τρόπος θέρμανσης που αναγνωρίζεται παγκοσμίως από την ιατρική και τους ειδικούς.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial