Θερμαντικά σώματα

Στην GreenTherm μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη γκάμα θερμαντικών σωμάτων για κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.

Κλασικά σώματα

Σώματα ΑΚΑΝ ή κλασικά.
Είναι τα σώματα που κυριάρχησαν για πολλές δεκαετίες στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης. Θερμαίνουνε περίπου κατά 70 – 80 % με μεταφορά και 20 – 30 % με ακτινοβολία. Η χωρητικότητά τους σε νερό είναι από τις μεγαλύτερες που συναντάμε σε θερμαντικά σώματα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αργούν σχετικά να ζεσταθούν, όπως αργούν και να κρυώσουν.
Αρχικά σαν υλικό κατασκευής τους χρησιμοποιείτο ο χυτοσίδηρος, και κατόπιν ο χάλυβας. Κατασκευάζονται σε φέτες οι οποίες ενώνονται μεταξύ τους. Η φέτα στα χαλύβδινα αποτελείται από δύο συγκολλημένα ημικελύφη διαμορφωμένα σε πρέσα κατάλληλα ώστε να δημιουργούνται εσωτερικοί αγωγοί με μορφή στήλης, από τους οποίους θα περνά το ζεστό νερό. Το πάχος της λαμαρίνας τους είναι 0,8 – 1,00 mm και διατίθενται στην αγορά ή ασταρωμένα, οπότε τα βάφουμε σε ό,τι χρώμα θέλουμε ή βαμμένα ηλεκτροστατικά σε λευκό χρώμα.
Οι φέτες κατασκευάζονται σε απόλυτα τυποποιημένες διαστάσεις σε τέσσερα ύψη και τρία πάχη. Όταν στη φέτα διαμορφώνονται δύο στήλες νερού μιλάμε για δίστηλο σώμα και συμβολίζεται με το λατινικό αριθμό ΙΙ, όταν έχουμε τρεις στήλες νερού μιλάμε για τρίστηλο σώμα με συμβολισμό ΙΙΙ, και με τέσσερις στήλες νερού έχουμε τετράστηλο σώμα με συμβολισμό IV.
Το πάχος της κάθε φέτας είναι: II=85mm, III=135mm, IV=195mm.
Το πλάτος της κάθε φέτας είναι 38mm.

Σώματα πάνελ

Σώματα πάνελ
Τα σώματα πάνελ έχουν σε μεγάλο βαθμό εκτοπίσει όλα τα άλλα σώματα στις εγκαταστάσεις κεντρικών θερμάνσεων με νερό. Αυτό οφείλεται στην ωραία εμφάνιση, στη ποικιλία διαστάσεων, στην αντοχή τους στο χρόνο και στη λογική τιμή τους.
Κατασκευάζονται από χαλύβδινα ελάσματα πάχους 1,1 - 1,25 mm, διαμορφωμένα σε πρέσα και συγκολλημένα μεταξύ τους ώστε να δημιουργείται μια υδροφόρα πλάκα.
Το κάθε σώμα αποτελείται από μία έως τρεις υδροφόρες πλάκες. Μεταξύ των πλακών συνήθως τοποθετείται μαίανδρος συγκολλημένος στις πλάκες για αύξηση της θερμαινόμενης επιφάνειας. Στο επάνω μέρος και στα πλάγια τοποθετούνται καλύμματα για αισθητικούς λόγους.
Διατίθενται βαμμένα ηλεκτροστατικά σε χρώμα λευκό και κάποιες φορές, κατόπιν παραγγελίας, και σε άλλα χρώματα

Σώματα αλουμινίου

Σώματα αλουμινίου
Κομψά σώματα, με μικρό όμως μερίδιο της αγοράς λόγω της υψηλής τους τιμής.
Κατασκευάζονται σε φέτες με χύτευση κραμάτων αλουμινίου σε καλούπια. Βάφονται ηλεκτροστατικά και έχουν λεία επιφάνεια. Οι φέτες ενώνονται μεταξύ τους με χαλύβδινα νίκελ. Κατασκευάζονται σε διάφορα ύψη, ενώ το μήκος τους καθορίζεται από τον αριθμό των φετών. Δεν υπάρχει τυποποίηση στις διαστάσεις και στη θερμική ισχύ της φέτας γι’ αυτό θα πρέπει να ζητάμε μετρήσεις απόδοσης από πιστοποιημένο φορέα.
Κατά την παραγγελία πρέπει να αναφέρουμε αν η σύνδεση με το δίκτυο θα γίνει από τη δεξιά ή την αριστερή πλευρά, για να μας σταλούν οι κατάλληλες τάπες και συστολές γιατί από τη μια πλευρά οι βόλτες της σύνδεσης είναι δεξιόστροφες και από την άλλη είναι αριστερόστροφες.
Τα σώματα αλουμινίου, λόγω της μικρής περιεκτικότητάς τους σε νερό και της μεγάλης αγωγιμότητας του υλικού τους, παρουσιάζουν πολύ μικρή θερμική αδράνεια. Έτσι ζεσταίνονται πολύ γρήγορα και φυσικά κρυώνουν γρήγορα μετά το σταμάτημα της λειτουργίας της εγκατάστασης.

Σώματα αλουμινίου

Σώματα Jaga
Η βελγική Jaga στοχεύει να σας γνωρίσει ένα νέο concept στη θέρμανση. Τα σώματα της Jaga διακρίνονται σε 2 ιδιαίτερες κατηγορίες. Τα σώματα Low-H2O, δηλαδή χαμηλής περιεκτικότητας νερού και αυτά που δίνουν έμφαση στο design, δημιουργώντας σώματα, αληθινά κοσμήματα αισθητικής που αφομοιώνονται στο χώρο. Τα θερμαντικά σώματα Strada ανήκουν στην πρώτη κατηγορία. Τα σώματα Low-H2O καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και επιτυγχάνοντας τέλεια διάχυση της θερμότητας προσφέρουν περισσότερη ζεστασιά και άνεση στο σπίτι σας. Κάθε δωμάτιο έρχεται γρήγορα στην επιθυμητή θερμοκρασία και ζεσταίνεται ομοιόμορφα. Επίσης τα θερμαντικά σώματα δεν “καίνε” και είναι έτσι ακίνδυνα για τα παιδιά. Έτσι είναι ιδανικά για σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ο λιτός σχεδιασµός του Strada προϊδεάζει: µια ισχυρή µονάδα παραγωγής θερµότητας, µε κλασική εµφάνιση. Oι κάθετες γραµµές της σχάρας αλουµινίου και η απαλή πρόσοψη δίνουν στο Strada ένα λιτό και καλαίσθητο σχήµα.

Κονβέκτορες (convectors)

Κονβέκτορες (convectors)
Τα σώματα αυτά κατασκευάζονται από χάλκινες σωλήνες, πάνω στις οποίες είναι προσαρμοσμένα πτερύγια αλουμινίου για αύξηση της θερμαινόμενης επιφάνειας. Η καλή επαφή χαλκοσωλήνα και φύλλου αλουμινίου εξασφαλίζεται με μηχανική εκτόνωση του χαλκού. Περιφερειακά το σώμα περιβάλλεται από βαμμένα καλύμματα, ενώ στο πάνω μέρος φέρει σχάρα για την ελεύθερη διέλευση του θερμού αέρα. Τα περιφερειακά καλύμματα συντελούν και στην αύξηση της ταχύτητας του αέρα μέσα από το σώμα, βοηθώντας έτσι στην αύξηση της απόδοσης θερμότητας .
Τα σώματα αυτά θερμαίνουν περίπου κατά 95% με μεταφορά και μόλις κατά 5% με ακτινοβολία. Η πίεση λειτουργίας τους μπορεί να φθάσει στα 20 bar. Η στήριξή τους μπορεί να γίνει στον τοίχο αλλά και στο δάπεδο με τα κατάλληλα στηρίγματα. Επίσης μπορούν να τοποθετηθούν σε κανάλι καταλλήλων διαστάσεων, διαμορφωμένο μέσα στο δάπεδο.

Fan convectors

Fan convectors
Οι fan convectors φέρουν, επιπλέον των απλών convectors, ανεμιστήρα στο κάτω μέρος τους για δυναμική εκφόρτιση του θερμαντικού στοιχείου. Τα πτερύγια τώρα είναι τοποθετημένα πιο πυκνά, μια και δε στηριζόμαστε στη φυσική κυκλοφορία του αέρα, η οποία θα παρεμποδιζότανε με μια τέτοια κατασκευή. Με τα fan convectors επιτυγχάνουμε μεγάλη θερμική ισχύ από μικρό μέγεθος σώματος. Βασικό μειονέκτημα των σωμάτων αυτών είναι ο θόρυβος που παράγεται από τον ανεμιστήρα και τη ροή του αέρα, καθώς επίσης η ανάγκη ηλεκτρικού ρεύματος για να λειτουργήσουν.Τα fan convectors είναι εξοπλισμένα με διακόπτη εκκίνησης και επιλογέα ταχυτήτων του ανεμιστήρα, καθώς και με θερμοστάτη χώρου. Επίσης έχουν φίλτρο συγκράτησης της σκόνης ή άλλων αιωρούμενων σωματιδίων .

Fan coils

Fan coils
Τα σώματα fan coils είναι μια επέκταση της ιδέας των fan convectors με τις παρακάτω διαφορές.
Τα fan coils δουλεύουν τόσο με ζεστό νερό για τη θέρμανση του χώρου, όσο και με κρύο νερό για την ψύξη του.
Στο κάτω μέρος του στοιχείου τους φέρουν λεκάνη συγκέντρωσης και σωλήνα αποχέτευσης των συμπυκνωμάτων νερού, που παράγεται από τη συμπύκνωση των υδρατμών του αέρα, όταν αυτά εργάζονται για ψύξη.
Το μέγεθός τους είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των κονβέκτορς λόγω του μεγαλύτερου στοιχείου που έχουν. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί, όταν δουλεύουν για ψύξη, η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ στοιχείου και χώρου είναι μόλις 15 – 20 Co ( έναντι 40 – 60 Co στη θέρμανση ), πράγμα που οδηγεί στην ανάγκη για μεγαλύτερη επιφάνεια συναλλαγής.
Έχουν διακόπτη επιλογής για λειτουργία χειμώνα ή θέρους.

Σώματα λουτρού

Σώματα λουτρού
Τα σώματα λουτρού εμφανίστηκαν σαν σώματα ειδικών διαστάσεων για τοποθέτηση σε λουτρά τα οποία είναι συνήθως περιορισμένων διαστάσεων. Πέρα από τη θέρμανση του λουτρού παρέχουν τη δυνατότητα να κρεμιούνται οι πετσέτες, αν και αυτό πρέπει να αποφεύγεται όταν λειτουργεί η κεντρική θέρμανση, γιατί δεν μπορούμε να έχουμε απαίτηση να ζεσταθούμε από ένα σκεπασμένο σώμα. Πολύ σύντομα τα σώματα αυτά έγιναν μόδα. Η φαντασία των διαφόρων κατασκευαστών οργίασε και έχουμε μια τεράστια ποικιλία σε χρώματα και σχέδια. Πολλά από τα σώματα αυτά παραπέμπουν σε έργα μοντέρνας τέχνης. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά την επιλογή τους, γιατί πολλοί κατασκευαστές δε δίνουν την πραγματική ισχύ τους, είτε από πρόθεση ή επειδή και αυτοί δεν έχουν τα μέσα να τη μετρήσουν με ακρίβεια. Έτσι θα πρέπει να ρωτάμε πριν αγοράσουμε αν έχουν μετρηθεί από πιστοποιημένο οργανισμό. Είναι κατασκευασμένα από κατάλληλα διαμορφωμένους και συγκολλημένους χαλκοσωλήνες ή χαλυβδοσωλήνες. Βάφονται ηλεκτροστατικά ή χρωμιώνονται
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial