Ηλιοθερμία


Η ηλιοθερμία είναι η μέθοδος με την οποία αξιοποιείται η ηλιακή ενέργεια για να θερμαίνουμε κάποιον χώρο ή για να μας παρέχεται ζεστό νερό χρήσης. Γενικά στις οικιακές εφαρμογές θέρμανσης το μέσο μεταφοράς θερμότητας είναι το νερό, το οποίο θερμαίνεται με την καύση πετρελαίου ή φυσικού αερίου και κυκλοφορεί στα θερμαντικά σώματα ή τη θέρμανση δαπέδου στα συστήματα ηλιοθερμίας. Το νερό για την θέρμανση μπορεί να θερμανθεί μέσω της ηλιακής ενέργειας κατά μεγάλο ποσοστό ανάλογα με την εγκατάσταση, με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση του καταναλισκόμενου συμβατικού καυσίμου.

Ειδικά για τη χώρα μας, όπου το φως του ηλίου βρίσκεται σε αφθονία καθ όλη τη διάρκεια του έτους, η εν λόγω εφαρμογή φαντάζει σαν ιδανική λύση. Επίσης, τονίζουμε ότι, αντίστοιχες εφαρμογές εντοπίζονται και σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπου η ηλιοφάνεια δεν είναι τόσο έντονη.

Ένα σύστημα ηλιοθερμίας αποτελείται από τα εξής μέρη:
Ηλιακοί συλλέκτες
Υπάρχουν διάφοροι τύποι ηλιακών συλλεκτών. Ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζονται, μπορούμε να επιλέξουμε ηλιακούς συλλέκτες επίπεδης επιφάνειας ή συλλέκτες κενού. Σε εφαρμογές κατοικιών ή επαγγελματικών κτιρίων, όπου απαιτούνται θερμοκρασίες μικρότερες από 93°C, συνήθως χρησιμοποιούνται επίπεδοι ηλιακοί συλλέκτες, ενώ σε εφαρμογές που απαιτούνται θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 93°C χρησιμοποιούνται και ηλιακοί συλλέκτες με σωλήνες κενού.

Θερμοδοχεία - Δεξαμενές νερού
Στα δοχεία αποθηκεύεται ζεστό νερό, του οποίου τη θερμοκρασία μπορούμε να αξιοποιήσουμε όταν δεν έχουμε ηλιοφάνεια. Ανάλογα με τη χρήση που θέλουμε, τοποθετούμε τον αντίστοιχο ταμιευτήρα, είτε για ζεστό νερό χρήσης είτε για υποστήριξη θέρμανσης, είτε για συνδυασμό και των δύο. Στην πράξη, πρόκειται για θερμοδοχεία αποθήκευσης του νερού χρήσης και θέρμανσης τα οποία έχουν χωρητικότητα που εξαρτάται από την συλλεκτική επιφάνεια που έχει στο σύστημα και φυσικά από τις απαιτήσεις του κάθε ιδιοκτήτη. Τις περισσότερες φορές είναι κατασκευασμένα από χάλυβα και φέρουν ειδική εσωτερική επίστρωση που τα προστατεύει από τη διάβρωση. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί τα θερμοδοχεία να αποτελούνται από χαλκό ή να είναι ανοξείδωτα. Επίσης, στο εξωτερικό τους μέρος διαθέτουν μόνωση, ώστε να περιορίζονται οι θερμικές απώλειες.

Ηλιακοί ελεγκτές
Κάθε εγκατάσταση ηλιοθερμίας διαθέτει έναν ηλεκτρονικό επεξεργαστή που ελέγχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τη θερμοκρασία στο δοχείο θέρμανσης και ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν, επιλέγει αν θα λειτουργήσει ο κυκλοφορητής των ηλιακών ή η βοηθητική θέρμανση. Το ίδιο εξάρτημα φροντίζει έτσι, ώστε η θερμοκρασία του νερού χρήσης να διατηρείται στο επιθυμητό επίπεδο.

Oι στρατηγικοί συνεργάτες της GrrenTherm και σε αυτό τον τομέα της δίνουν πολλαπλές δυνατότητες.
Η εταιρεία με την επωνυμία COSMOSOLAR Ε.Π.Ε. διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό παραγωγής με υψηλή τεχνογνωσία σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 5.000 m2 στην περιοχή Πύλη Δερβενοχωρίων Βοιωτίας, με υποκατάστημα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και αυτόνομη παρουσία στο Forli Ιταλίας με την COSMOSOLAR ITALIA, ανεβάζοντας τον πήχη της ποιότητας έχοντας ως προτεραιότητα την ικανοποίηση του πελάτη. Η εταιρία απευθύνεται τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και σε διεθνείς αγορές.
Τα τα τελευταία 30 χρόνια, η Αυστρία Email AG έχει καταλάβει ηγετική θέση στην αγορά της Αυστρίας και όχι μόνο, στην τεχνολογία επισμάλτωσης. Το μέλλον της εταιρείας στην εφαρμογή της προηγμένης τεχνολογίας αναγνωρίστηκε σε πρώιμο στάδιο. Σήμερα η Αυστρία Email παράγει περίπου 110.000 εμαγιέ θερμαντήρες νερού ετησίως. Η γκάμα των προϊόντων περιλαμβάνει συνολικά περίπου. 360 διαφορετικά βασικά μοντέλα. Το 2005 η Αυστρία Email AG κατέγραψε κύκλο εργασιών ύψους 50.500.000.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial